ΠΑΝΤΡΙΦΥΛΙΑΚΟΣ Α.Ο. ΚΑΛΟΥΝΕΡΟΥ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ A' ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλό Νερό, Εκεί που ζευγαρώνει η Νέδα με το Ιόνιο

Αμμώδεις ακρογιαλιές με θέα στο Ιόνιο, παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, πετρόκτιστα παραδοσιακά χωριά με γραφικούς οικισμούς και απέραντο αγνάντιο, φυσικοί καταρράκτες της Νέδας, πυκνή βλάστηση και πλούσια πανίδα. Η φύση σε έξαρση στο βορειοδυτικό άκρο του Νομού Μεσσηνίας, εκεί που το Ιόνιο αγγίζει τα παράλια, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, με δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
ΤΟ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες του προ των πυλών και το νέο μου οδοιπορικό με το «Επαθλο» ήρθε σε μια στιγμή μέγιστης ανάγκης για μια απόδραση από την πιεστική καθημερινότητά μου.
Ανείπωτη χαρά αποτέλεσε ο προορισμός μας στα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου στον Νομό Μεσσηνίας: στη μαγευτική αμμώδη παραλία του Καλού Νερού, στο Δάσος της Ελαίας στις εκβολές της Νέδας, στα ημιορεινά χωριά στα βόρεια της μεσσηνιακής γης Αγαλιανή, Αυλώνας, Σιδηρόκαστρο, Βανάδα, Πλατανιά μέχρι το ποτάμι της Νέδας με το στενό φαράγγι και τους καταρράκτες, το Στόμιο, τα τοξωτά γεφύρια και τους νερόμυλους. Ένας παρθένος τόπος φυσικού κάλλους, συνδυασμός παραθαλάσσιων περιοχών με ορεινούς όγκους, τέλεια σύνθεση γαλάζιου και πράσινου.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε χαράματα. Η περίπου μιάμισης ώρας διαδρομή μας από την Αργολίδα, έδρα του περιοδικού μας, προς το Καλό Νερό υπήρξε ευχάριστη εξαιτίας των καλών μέσων ταχυτήτων στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Οι πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας μας βρήκαν στην παραλία του Καλού Νερού, ορμητήριο της περιήγησής μας σε αυτό το κομμάτι της πελοποννησιακής γης. Παραθαλάσσιο χωριό το Καλό Νερό (ή και Καλόνερο ή Καλονερό), βρίσκεται βόρεια της Κυπαρισσίας σε απόσταση 5 χλμ. Αν και τόσο κοντά σε αστικό κέντρο διατηρεί τον δικό του χαρακτήρα επιβεβαιώνοντας τις διαδικτυακές μου ενημερώσεις και τα στοιχεία των τουριστικών οδηγών αναφορικά με αυτό: ήρεμο, φιλικό και οικογενειακό θέρετρο, κατάλληλο για όλη την περίοδο του χρόνου. Η εκπληκτική 14 χλμ. παραλία του με άμμο και πολύχρωμα βότσαλα, που βρέχεται από τον Κυπαρισσιακό Κόλπο (Ιόνιο Πέλαγος), προσφέρει αξέχαστες ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης με θέα το απέραντο γαλάζιο, αλλά και διασκέδασης καθώς τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική και ουσιαστική η τουριστική άνοδος του τόπου με σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες και ψαροταβέρνες πλάι στο κύμα. Η ολιγόωρη παραμονή μας στην παραλία του Καλού Νερού για καφέ και λιτό πρωινό υπήρξε αναζωογονητική, ό,τι χρειαζόμασταν για την υπόλοιπη δραστηριό-τητα της ημέρας στην εξερεύνηση του τόπου.
Φεύγουμε για βορειότερα της δυτικής ακτογραμμής, για τις παραλίες του Αγιαννάκη και της Ελαίας. Η προσέγγισή μας στις παραλίες μάς φέρνει ενώπιον ενός ξεχωριστού φαινομένου, ενώ και ανάλογες πινακίδες μας ενημερώνουν σχετικά. Η περιοχή αυτή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί βασική παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα - Καρέτα.
Θεωρείται από τους σημαντικότερους βιοτόπους, οικολογικές περιοχές προστασίας και μελέτης της. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατό-τητα να βιώσει μοναδικές εμπειρίες, πάντα με σεβασμό στους νόμους της φύσης, βλέποντας όλη τη διαδικασία αναπαραγωγής των θαλάσσιων χε-λωνών την ανάλογη περίοδο της αναπαραγωγής τους, να σκάβουν τις φωλιές τους όπου γεννούν τα αβγά τους στη ζεστή άμμο και κατόπιν τα νεογέννητα χελωνάκια να τρέ-χουν στην άμμο προς τη θάλασσα. Μάλιστα, στην παραλία Αγιαννάκη υπάρχει Περιβαλλοντικός Σταθμός Καρέτα - Καρέτα, στο κτίριο του παλαιού σταθμού του ΟΣΕ, το οποίο αποτελεί κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όπου παρέχονται όλες οι σχετικές πληροφορίες και εντός του κτιρίου λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου μπορεί σχηματικά κανείς (ιδιαίτερα τα παιδιά) να αντιληφθεί την πορεία της ζωής μίας χελώνας.
Η δική μας επίσκεψη μας πρόσφερε τη δυνατότητα να δούμε φωλιές, τις οποίες απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του περιοδικού μας.
Ακόμα βορειότερα και πάντα παραλιακά βρισκόμαστε στο δάσος της Ελαίας. Πρόκειται για παράκτιο δάσος που φιλοξενεί στο αμμώδες έδαφός του μεγάλη ποικιλία από φυτά (κουκουναριές, πεύκα, μυρτιές, σχίνα) καθώς και πολλά έντομα, ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά. Σημαντική και η ζώνη των αμμολόφων που προστατεύει την ενδοχώρα από το αρμύρισμα και τη διάβρωση και διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στο αλμυρό και γλυκό νερό του υδροφόρου ορίζοντα. Εδώ η φύση φρόντισε να μας δείξει όλο της το μεγαλείο: τις εκβολές της Νέδας. Δηλαδή το σημείο εκείνο όπου το θηλυκό ποτάμι συναντά το θαλασσινό στοιχείο και γίνονται ένα.
Share on Google Plus

About Sportgreece

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου